SCHOONSPRINGEN WK Masters in Korea2019

Goud en brons voor Giovanni Dolcimascolo (69)

“Nog lang niet van plan te stoppen”

Het minst wat je kan zeggen, is dat de 69-jarige Giovanni Dolcimascolo van geen kleintje vervaard is. De man met Siciliaanse roots en aangesloten bij KAZSC Scaldis Antwerpen pakte op het WK in Korea goud op het 10-meterplatform en brons op de 3-meterplank. Giovanni duikt in de categorie 65- tot 69-jarigen. Hij is van plan nog vele jaren door te gaan met zijn geliefkoosde sport.

Giovanni Dolcimascolo kwam op achtjarige leeftijd vanuit Lercara Friddi in Sicilië met zijn ouders naar België. “Meer bepaald naar Luik. Vandaar dat ik het Frans beter beheers dan het Nederlands. Maar ik trek me goed uit de slag. Via mijn Vlaamse vrouw en onze dochter Tatiana heb ik in de taal vlot de omschakeling gemaakt. Ik ben nu met pensioen na een mooie beroepsloopbaan bij FN Herstal. Ik deed twintig jaar aan schoonspringen in het Duitse Aken. Ongeveer even lang ben ik aangesloten bij Scaldis, lid van het overkoepelende BRABO Antwerpen.”

Je bent veertig jaar bezig met je sport. Wat zijn de charmes van schoonspringen? “De sierlijkheid van de sprongen, het esthetische en spectaculaire tintje. Zo werd deze tak van de zwemsport de passie van mijn hart. Ik wilde eigenlijk stoppen met roken. Daarom trok ik naar het zwembad. Ik kreeg snel de smaak te pakken. En ja, hoe gaat dat: ik ben een ‘Streber’: ik wilde dan meer en meer. Ik wil altijd winnen. Aan stoppen heb ik nog geen seconde gedacht. Dat zal mijn gezondheid bepalen. Het is de ideale sport om fit en lenig te blijven.”

Tien meter, jakkes, dat lijkt me bangelijk hoog. Je krijgt dan toch een ferme klap. “Toch krijg ik altijd een kick. Ik spring liever van tien meter van een vast betonnen platform dan van één meter op een verende en zwiepende plank. Op één meter kan je niks corrigeren. Bovendien: angst is me totaal vreemd.”

Met welke sprongen won je de gouden plak? “Met een tweeënhave voorwaartse hoeksalto, een anderhalve voorwaartse salto met één schroef, een binnenwaartse dus rugwaartse anderhalve salto gehoekt, een  achterwaartse anderhalve salto met halve schroef en tenslotte een voorwaartse sprong met halve schroef. Op training ben ik er onder hoede van coach Jan Snick bijna dagelijks zoet mee om al die sprongen technisch te ‘stylen’.”

Heb je in je leven al veel medailles verzameld? “Ja vijf keer goud op veertien WK’s en een pak gouden medailles in België en in werkelijk alle uithoeken van de wereld.

Leo Peeters PLG (i.o.v. HLN Antwerpen)